Søndag den 6. april 2025 kl. 12:30 afholdt Dansk Jernbane-Klub sin 65. ordinære generalforsamling i EnergiCenter Voldparken, Kobbelvænget 65, 2700 Brønshøj

Der var til generalforsamlingen fremmødt 44 medlemmer. Generalforsamlingen indledtes ved en kort velkomst ved formanden Henrik Bang Jensen, hvorefter generalforsamlingen gennemførtes efter den udsendte dagsorden.

  1. Valg af dirigent og tre stemmetællere

Lars Henning Jensen blev enstemmigt valgt som dirigent og kunne konstatere, at generalforsamlingen var lovlig indvarslet og dermed beslutningsdygtig, da indkaldelsen er bragt i Jernbanen M4, 2024.

Valg af stemmetællere fravalgtes, da der ikke var fremsat forslag, som ville kræve skriftlig afstemning.

  1. Beretning om foreningens virksomhed i det forløbende år og oplysning om planerne for det kommende år

Formand Henrik Bang Jensen indledte sin beretning med, at mindes Jørgen Christensen og Poul Skebye Rasmussen som desværre er gået bort i det forgangne år.

Jørgen Christensen var aktiv hos Museumsbanen, hvor han siden stiftelsen har gjort en meget stor indsats, som vil blive savnet.

Poul Skebye Rasmussen har været medlem af DJK siden stiftelsen og har gennem tiden været aktiv på mange fronter i DJK, herunder Museumsbanen og Jernbanens redaktion.

Herefter gik formanden over til den egentlige beretning.

Hovedforeningen:

Nogle gange sætter vi dagsordenen, og andre gange er det andre som sætter dagsordenen, som det for tiden er tilfældet, da vi desværre har fået en opsigelse af det lejemål med adresse på Fabriksparken i Glostrup, som gennem en længere årrække har huset foreningens arkiv. Lejemålet er nu fraflyttet, da bygningen skal nedrives for at gøre plads til opførelse af en filial af Pelikan Self Storage. Udlejer har været meget reel og har kigget på mulige alternativer, som desværre ikke har været egnet. Efter et stort arbejde lykkedes det endelig at finde et egnet sted, som kan rumme både arkiv og foreningens ”hovedkvarter”. Vi har derfor i samme forbindelse besluttet også at flytte hovedkvarteret i Herlev, da vi har en forventning om, at vi også vil blive opsagt der inden for en overskuelig fremtid som følge af byudvikling. Den samlede husleje bliver ca. 50.000 kr. dyrere end i dag.

Flytning af arkivet er en stor opgave, da der gennem tiden er samlet mange værdifulde arkivalier, som ikke findes andre steder. DJK har modtaget en arv, ligesom flere af foreningens medlemmer har doneret midler til flytningen. Der har fra foreningens medlemmer været ydet en helt ekstra ordinær indsats for at få flytningen til at lykkes, ligesom flere medlemmer, der i det daglige ikke er aktive omkring arkivet/ hovedforeningen også har bidraget med dette arbejde. Da arbejdet med flytningen har været meget omfattende, har det også været nødvendigt at købe flyttehjælp hos et professionelt flyttefirma.

Stor tak til alle, der har bidraget i forbindelse med flytningen af arkivet.

Flytning af hovedkvarteret bliver den næste store opgave, som skal løses. Denne opgave er ikke nær så omfattende som flytningen af arkivet, så det forventes at denne del kan klares ved interne kræfter. Det er vores håb, at vi på sigt kan komme til at eje vores egne klublokaler, da flytningerne trækker mange resurser som kunne være brugt til foreningsarbejde.

Museumsmagasin i Marslev:

Der arbejdes på de tekniske installationer samt sporlægning. Der er modtaget nogle pæne donationer til sporlægningen. Det første eksterne lejemål er afviklet. Vi har desværre været plaget af nogle indbrud og tyverier i Marslev, som har været med til at forsinke processen med færdiggørelse af hal nr. 2.

Jernbanen:

Jernbanen, som er klubbens medlemsblad, udsendes 6 gange årligt. For at spare porto udsendes de 4 M-numre sammen med de øvrige eksemplarer af Jernbanen. Jernbanen holdes normalt på ca. 60 sider af hensyn til økonomien, selv om der ofte er stof til flere sider.

PostNord stopper fra årsskiftet 2025/2026 med omdeling af brevforsendelser. Konsekvenserne heraf i forhold til udsendelse af Jernbanen kendes endnu ikke, men det er en problemstilling, vi er nødt til at tage hånd om i en nær fremtid. En af de store udfordringer kunne blive den hårde deadline op til generalforsamlingen, hvor der en timing på 6 uger, som måske ikke kan holde i fremtiden. Vi kan derfor i nødstilfælde være tvunget til at lægge eventuelle forslag til generalforsamlingen ud på Internettet, hvis udsendelsen ikke er stabil. En ting er dog helt sikkert: Jernbanen fortsat vil blive udsendt i papirform som vi kender det i dag.

Hovedbestyrelsens sammensætning:

Jeg har som bebudet allerede sidste år besluttet at trække mig fra formandsposten efter 13 år.

Svend Korsgaard vil gerne afløses som kasserer

Jesper Hansen vil gerne stoppe som sekretær og i hovedbestyrelsen.

Fremtiden:

Huslejen er blevet dyr, og det har været nødvendigt at hæve kontingentet. Vi bliver nødt til at skabe økonomi til i fremtiden at kunne blive ”herre i eget hus”. Det var ikke umiddelbart muligt at optage et lån til køb af et eget klubhus i denne omgang. Måden, vi arbejder på, skal ændres og tilpasses den aktuelle udvikling i samfundet. Da vi flytter i nye lokaler, kan det blive startskuddet til en fornyelse i hovedforeningen og måden, den arbejder på.

Medlemstal:

Medlemstallet er desværre faldet en smule. Denne udvikling skal vendes, hvorfor der kigges på forskellige måder at hverve flere medlemmer på. Medlemstallet offentliggøres i Jernbanen midt på sommeren. 

Veterantogskørsel på det offentlige jernbanenet:

Indførelse af nye sikkerhedssystemer hæmmer i stor grad kørslen med veterantog på det offentlige jernbanenet og har givet baneforeningerne under DJK følgende udfordringer:

- Museumsbanen kan ikke længere kører ind på Nykøbing F Station.

- Veterantog Vest har en plan om, at flytte de kørende aktiviteter til Lunderskov.

- Limfjordsbanens kørsler er påvirket.

- MY Veterantogs kørsler er påvirket.

Gedser Remise er nu imidlertid tæt på atter at kunne kører ind på Nykøbing F station.

Der er brugt mange resurser på arbejdet med at sikre, at det fortsat er muligt at kører med veterantog på det offentlige jernbanenet.

Der er igangsat nogle undersøgelser af muligheden for indbygning af ERTMS i veterantogskørertøjer, et arbejde som foregår i samarbejde med FEDECRAIL.

Generelt set har vi nogle gode og lempelige regler for kørsel med veterantog i Danmark, sammenlignet med andre lande. Medlemmerne må imidlertid meget gerne nævne de oplistede udfordringer for deres mulige relevante politiske kontakter rundt om i landet ....

Veteranjernbaner med egen infrastruktur:

En af de store udfordringer hos veteranbanerne er dårlige sveller som kræver meget vedligeholdelse/ udskiftning.

En enkelt af disse baner, Vestsjællands Veterantog, vil gerne udvide strækningen fra Gørlev til St. Fuglede.

Der har været et foretræde for det politiske system, §20 spørgsmål. Der er endnu ikke modtaget svar på disse spørgsmål.

Fremtiden:

Vi kommer til at forny os i den måde, vi arbejder på, således, at vi kan udvikle foreningen. Nye lokaler og en ny sammensætning af bestyrelsen er en del af denne fornyelse.

Det er planen at arbejde videre med den påbegyndte gennemgang af foreningens rullende materiel, hvor der foretages en registrering af den aktuelle tilstand samt opfølgning og eventuel korrektion af tidligere registreringer.

Jeg vil opfordre medlemmerne til fortsat at støtte op om foreningen ved at deltage i de forskellige aktiviteter rundt om samt gøre indkøb hos Jernbanebøger.

Herefter var det mulighed for at stille spørgsmål eller i øvrigt kommentere formandens beretning.

Søren Bay:

Der lagt et spor i hal nr. 2 i Marslev. Der er nogle udfordringer i forhold til de øvrige spor, da der skal fjernes ca. 10 centimeter grus, inden sporene kan lægges. Inden det første spor kunne lægges, blev underlaget for dette rettet af med en entreprenørmaskine, som har skrabt det overskydende grus af med en nøjagtighed indenfor 3 millimeter. Der er lagt og samlet 100 meter spor på en dag, hvilket var muligt, da sporrammerne på forhånd var nøje tilpasset.

Ole Chr. M. Plum:

Stor tak til arbejdsholdet bag flytningen af arkivet, som på en måned fik udført det store arbejde. Der er samlet set flyttet 3.300 reolmeter og brugt 2 x 1.200 flyttekasser. Vi glæder os meget til at arbejde videre med arkivet. Ved hjælp af en ihærdig indsats er det lykkedes at holde budgettet. Der er i marts måned arbejdet hver dag på projektet med en gennemsnitlig indsats på 40 timer pr. dag, hvor deltagerne har haft en gennemsnitsalder på 72 år. Der skal også lyde en stor tak til flyttefirmaet Jonas ApS, som har ydet et formidabelt arbejde.

Leif Peterson:

Stor tak til Ole Chr. M. Plum for den store indsats i forbindelse med flytningen af arkivet.

Claus Dahl:

Vi har gennem det seneste halve år talt om forbedringer af økonomien i foreningen. Vi vil fremadrettet forsøge at minimere driftsudgifterne, således at der bliver frigjort nogle midler til projektarbejder, og således vi så at sige har et investeringsbudget ved siden af driftsbudgettet. Jeg har tidligere arbejdet med lignende projekter og har en fornemmelse af, at det nok skal lykkes, at få frigjort nogle midler til investering i fremtiden.

Henrik Bang Jensen:

Der skal til slut lyde en stor tak til alle, som yder en indsats for DJK.

Beretningen blev herefter godkendt uden yderligere bemærkninger.

  1. Godkendelse af det reviderede regnskab

Kasserer Svend Korsgaard fremlagde det reviderede regnskabet, som er offentliggjort sammen med Foreningsnyt-M1/2025, hvor regnskabet kan læses i sin helhed.

Gennemgang af regnskabet medførte følgende spørgsmål/kommentarer:

Frank Nielsen:

Stor tak til ”Kvik Svend” for varetagelse af foreningens regnskaber og den altid beroligende gennemgang af disse.

Henrik Bang Jensen:

Vi har i Forretningsudvalget konstateret, at vi ikke havde tilstrækkelige redskaber til økonomisk at adskille den daglige drift af foreningen fra projektrelateret arbejde. Vi vil fremadrettet have en skarpere adskillelse i regnskabet.

Mikael Lund:

Hvorfor fremgår donationer til DJK som en udgift i driftsregnskabet?

Svend Korsgaard: Pengene er udgiftsført da disse bliver trukket ud og overført til andre konti.

Søren Bay:

Pengene doneres til DJK som videreformidler disse til relevante baneforeninger.

Svend Korsgaard:

Der går 138.000 kr. af disse donationer til ”Vognhalskassen”. Der vil blive bragt en oversigt i Jernbanen over disse donationer.

Regnskabet blev herefter godkendt.

 Fastlæggelse af kontingent og evt. optagelsesgebyr for 2026

Følgende kontingentsatser blev efter indstilling fra bestyrelsen vedtaget, gældende for 2026:

Ordinære medlemmer:      695,-

Juniormedlemmer:            395,-

Husstandsmedlemmer:     250,-

Baneforeninger:              2.000,-

Smalsporsbaner:            1.000,-

Firmamedlemmer:        10.000,-

Udlandsportotillæg:           150,-

  1. Indkomne forslag.

Der var ikke kommet forslag.

  1. Valg af medlemmer og til hovedbestyrelsen samt af revisor og revisorsuppleanter.

Valg af medlemmer til bestyrelsen og de øvrige poster blev foretaget uden afstemning, da der ikke var opstillet modkandidater.

Følgende blev valgt til hovedbestyrelsen:

Søren Bay (Genvalg)                                                                                                        

Benjamin Olsen (Genvalg)     

Keld Haandbæk (Genvalg)     

Claus Dahl (Genvalg)

Lasse Toylsbjerg-Petersen (Nyvalg)

 

Som revisorer blev følgende valgt:

Allan Zenth (Genvalg)

Jan Eriksen (Genvalg)

 

Som revisorsuppleanter blev følgende valgt:

Mogens Nørgaard Olesen (Genvalg)

Klaus S. Jørgensen (Genvalg)

Dirigenten takkede på foreningens vegne Henrik Bang Jensen for varetagelse af formandsposten og bemærkede, at Henrik aldrig havde stræbt efter formandsposten, men beredvilligt trådte til da vi mistede den tidligere formand Thomas Nørregard Olesen, og på dygtig vis havde ledt hovedbestyrelsen og hele foreningen gennem den vanskelige tid, der fulgte. Henrik lovede dengang at ville påtage sig denne opgave, ”indtil en afløser var fundet”, og det løfte har han holdt .

Jesper Hansen blev takket for sin varetagelse af den ikke altid populære post som sekretær for foreningen.

Ud over de ovennævnte bestyrelsesmedlemmer består hovedbestyrelsen herefter af følgende medlemmer:

Henrik Bang Jensen                   Valgt på generalforsamlingen i 2024              

Svend Korsgaard                         Valgt på generalforsamlingen i 2024                                                                        

Tommy O. Jensen                       Valgt på generalforsamlingen i 2024

Jørgen Gade                                  Valgt på generalforsamlingen i 2024

Mikkel Holgersen                        Valgt af MY Veterantog

Hans Henrik Larsen                    Valgt af MHVJ

Tobias Sonne                                Valgt af VSVT

Jonas Schmidt Hansen              Valgt af LFB

Theo Berkhoudt                          Valgt af Djurslands Jernbanemuseum

Alex Udstad                                  Valgt af Blovstrødbanen

Kristian Bruun                              Valgt af MBJ

Finn Østergaard                          Valgt af VTV

Niklas Havresøe                          Valgt af Salgs- og Arkivafdelingen.

  1. Eventuelt.

Bo Lindhardsen:

Vi har som følge af udbredelsen af ERTMS ikke længere noget, vi kan befordre materiel med mellem klubberne og banerne. Hvordan gør vi det – skal MT-lokomotivet ombygges?

Henrik Bang Jensen:

Der er givet nogle donationer til afdækning af problematikken med den manglende ERTMS i veterantogsmateriel. Arbejdet foregår i DVF regi. Måske kan der købes et lokomotiv med udstyr. Alternativt kan et veterantogskøretøj udstyres med ERTMS.

Leje af lokomotiv fra kommerciel operatør er ikke muligt, grundet regler om at kommerciel kørsel og veterantogskørsel ikke må blandes.

Måske vil der kunne køres i en sporspærring på samme måde, som der køres godstog fra Roskilde til Køge. Dette vil kræve en uddannelse som ”områderangerleder” af personalet, en uddannelse som aktuelt koster ikke mindre end kr. 18.500 pr. kursusdeltager. Derudover vil det også kræve indarbejdelse af ORF i de enkelte aktuelle baneforeningers sikkerhedsstyring.

Der arbejdet på en interessant løsning i Belgien.

I Finland arbejdes der på, at der fortsat kan køres tog i tilfælde af en krisetilstand, som måtte medføre, at sikkerhedssystemerne ikke er fungerer.

Vi følger udviklingen, og det er tanken på længere sigt at indbygge noget udstyr i eksisterende veterantogsmateriel.

Thomas Fredebo:

Vestsjællands Veterantog har desværre haft brand i en HD-vogn – kan denne hugges?

Henrik Bang Jensen:

Spørgsmålet skal behandles af hovedbestyrelsen og ikke af generalforsamlingen.

Henrik Bang Jensen:

Lars Henning Jensen fortalte lidt om hvordan, jeg overtog formandsposten da Thomas Nørregaard Olesen pludselig gik bort på omtrent samme tidspunkt, som DJK fraflyttede Vogn Ex. Jeg brænder meget mere for arbejdet med veterantog end for formandsposten. Jeg kunne godt tænke mig at bruge noget mere tid på internationalt samarbejde omkring veterantog.

Da der ikke var flere, der ønskede ordet, takkede dirigenten forsamlingen for god ro og orden og disciplineret optræden, erklærede generalforsamlingen for afsluttet og gav ordet til formanden for afsluttende bemærkninger.

Henrik Bang Jensen takkede også for god ro og orden, for fremmødet og ønskede medlemmerne god hjemrejse.

 

______________________________                                            ______________________________
Referent, Benjamin Olsen                                                                 Dirigent, Lars Henning Jensen

 

Newsflash

Udstilling "fra damp til diesel"

Frilandsmuset i Maribo inviterede i weekenden traditionen tro til damptræf

14-15 juni var der  ”Fra damp til diesel” ved De gamle Huse – en del af Museum Lolland-Falster.

I ”Damp og diesel” deltog i år ca.20 dampdrevne køretøjer og maskiner, hvoraf en del have været på Timewinder ved Hundested i Pinsen.

Dampvenner skal jo altid benytte lejligheden til at mødes, så lørdag eftermiddag kørte fem køretøjer, to dampdrevne lastbiler samt lokomobiler fra De gamle Huse til Museumsbanens domicil. Der blev tid til rundvisning i remisen, hvor APB 17 var opfyret, da lokomotivet havde kørt særtog til Bandholm.

Søndag fyres der atter kul på kedlen, og Museumsbanen Maribo - Bandholm tager hul på en ny sæson, selv om de frivillige kræfter allerede har været på skinnerne længe, så der var nok at se på for dampgæsterne fra England, Holland og Sverige.

Det er jo altid godt at gøre folk bekendte med, at dampvenner samarbejde og mødes, når lejlighed bydes.

Foto: Ole-Chr. M. Plum

fvm 2025-06-17


 

Bogen "Østbanen på sporet" blev præsenteret den 16. juni

Lokaltog gav husly på værkstedet i Hårlev da bogen blev præsenteret.

Ole-Chr. M. Plum med sin nye bog udgivet på Dansk Jernbane-Klubs forlag

 

Jernbanehistoriker og glødende lokalbane-entusiast Ole-Chr. M. Plum har fulgt både den politiske proces op til samt efterfølgende det omfattende arbejde i forbindelsen med udførelsen af sporfornyelsen på Østbanen. Faktisk er der ikke mange dage, hvor forfatteren ikke har dokumenteret projektet med sit kamera ude i felten!

Bogen giver et unikt indblik ”behind the scenes” i anlægsarbejdets udførelse fortalt gennem billeder og tekst med fascination for både den logistiske planlægning samt den praktiske udførelse af opgaven håndteret af nutidens dygtige ’banebørster’.

Lars Wrist-Elkjær, administrerende direktør i Lokaltog, udtalte ved genåbningen af banen i efteråret 2024: ”Det har ubetinget været det største, mest omfattende og ikke mindst længstvarende projekt i Lokaltogs historie”.

Arbejdet med at renovere banen endte med at koste ca. 800 millioner kroner og foregik i tre etaper hen over perioden juni 2023 - september 2024.

Kom med ud i marken og følg processen fra gamle skinner frem til fremtidens nye jernbane - nu med spor, der er klar til at kunne bære den kommende drift med batteritog i mange år fremover.

 

 

Bogen har Ca. 275 illustrationer, hovedsagelig i farver og koster 299,- kr.

Bogen kan købes hos Jernbanebøger

DJK takker Lokaltog for ”husly” på værkstedet i Hårlev samt kaffe og brød da bogen blev præsenteret.

Alle foto: Tommy O. Jensen

fvm 2025-06-17


 

Tølløse fejrer Nordvestbanen den 29. juni

Nordvestbanen blev officielt åbnet af Kong Christian 9. den 29. juni 1875. Det er derfor også en mærkedag for tilblivelsen af Tølløse. Kom og deltag i jubilæumsløjerne og lad os sammen fejrer byen og banen og de 150 år.

Læs mere her

Vestsjællands Veterantog kører mellem Stenlille og Tølløse

fvm 2025-06-13


 

Nordvestbanens 150 års jubilæum fejres søndag den 29. juni på Hvalsø St.

Jubilæet fejres på Hvalsø Station søndag den 29. juni.
Arrangementet starter kl. 12. 

 

Link til program for dagen

 

Link til historien om Nordvestbanen

 

fvm 2025-06-13


 

Nordjyske Jernbaner udvider driften fra nytår

Fra nytår kommer "Nordjyske Jernbaner" til at stå for en større del af trafikken på skinnerne syd for Aalborg 

Nordjyske Jernbaner overtog den regionale togdrift i 2017, hvor selskabet kom til at stå for trafikken på strækningen fra Skørping til Frederikshavn. I forvejen var lokalbanerne til Hirtshals og Skagen også på regionale hænder. Siden dengang er der blevet arbejdet på at forbedre den kollektive trafik.

Man har forsøgt at optimere køreplanerne, man har øget frekvensen af togene, man har nedsat rejsetiderne - og med nye togsæt har man også forbedret komforten. Man har desuden åbnet ny station i "Hjørring Øst".

Siden 2018 er der kommet flere passagerer - 49 procent flere på regionalbanerne og 9 procent på lokalbanerne. Ligeledes kører hver enkelt passager også flere kilometer, når de rejser med tog - her er en fremgang på 31 procent.

Men den ovennævnte udvikling har en pris rent økonomisk - og den pris vokser endda fra nytår, når aktiviteten hos Nordjyske Jernbaner skal øges yderligere.

Potentielt var der brug for, at politikerne i "Udvalget for regional udvikling og innovation" i værste tilfælde skulle finde op mod 20 millioner kroner - eller alternativt sænke serviceniveauet.

Administrationen i Region Nordjylland anbefalede et scenarie, hvor der blev skåret i antallet af togafgange, der ville betyde, at den nuværende halvtimesdrift ville blive afløst af færre tog flere steder. Og derudover ville togene i ni uger om året køre efter en feriekøreplan. Region Nordjyllands egne beregninger viste, at konsekvensen ville være, at "500.000 passagerer vil blive berørt årligt". Samtidig har vurderingen været, at "mindst halvdelen" af passagererne på de berørte afgange helt vil droppe togtrafikken som konsekvens af serviceforringelsen. Det frygtede scenarie er dog i sidste øjeblik afværget. For umiddelbart inden det afgørende udvalgsmøde kom der en stor økonomisk håndsrækning - fra statens økonomiaftale med regionerne. Med den er der tilført knap otte millioner kroner, som kan bruges til togdriften i Region Nordjylland.

Ændringerne

Den mest markante ændring i den nordjyske togtrafik bliver, at Nordjyske Jernbaner fra begyndelsen af 2026 kommer til at køre helt til Hobro. Det er en konsekvens af en aftale, som Region Nordjylland har indgået med Transportministeriet.

Fra årsskiftet vil alle tekniske forhindringer for at køre regionaltog til Hobro være ryddet af vejen. Og det betyder, at Nordjyske Jernbaner nu kommer til at stå for al betjening af nærbanestationerne Skalborg, Svenstrup, Støvring og Arden. Der vil naturligt nok være ekstra driftsudgifter forbundet med udvidelsen af aktiviteterne.

Ændringen er en afledt konsekvens af, at DSB's intercitytog fremover kun skal have nordjyske stoppesteder i Hobro og Skørping - inden de landsdækkende tog kommer til Aalborg. Så hvis du sidder i et DSB-tog, så kan du altså fra nytår ikke længere komme af i Skalborg, Svenstrup, Støvring og Arden.

At ansvaret for den regionale togdrift øges markant hos Nordjyske Jernbaner, det kunne faktisk have fået markante negative konsekvenser for de nordjyske togpassagerer. For det koster penge, når der skal køre flere tog - og de penge skal som udgangspunkt findes hos Region Nordjylland. Man har fundet op mod 20 millioner kroner til udvidelsen

Færre tog i ferierne

Der bliver længere mellem togene, når solen står højt på himlen. Selv om økonomiaftalen altså i nogen udstrækning har sikret, at frekvensen på togene hos Nordjyske Jernbaner kan bevares, så skal du som nordjyde alligevel vænne dig til, at du i ni uger om året fra 2026 skal navigere i en feriekøreplan. Feriekøreplanen vil omfatte seks uger i sommerferien og derudover også vinterferie, efterårsferie og påske. Feriekøreplanen vil komme til at minde om en weekendkøreplan - altså med timedrift i stedet for halvtimesdrift.

fvm 2025-06-13


 

Djurslands Jernbanemuseum åbner 1. juni

Se video fra museet 

I juni, juli og august er museet åbent hver onsdag, torsdag og søndag kl. 10-16. I juli måned også lørdag. 

Museets samling er grundlagt af jernbaneentusiast Willy Mylius Rosenvinge, der samlede jernbaneeffekter siden 1919. Samlingen kom i 1995 til sin nuværende placering i den tidligere remise for DSB i Ryomgård. 


En af perlerne i museet er Rosenvinges håndbyggede modelbane i skala 1:55, som han byggede alt til selv over 30 år. Gennem årene er der opbygget en stor samling historiske jernbaneeffekter. Udstillingen fortæller også historien om jernbanerne på Djursland og nærmeste omegn. Der er indrettet stationskontor, som det så ud på Ryomgård Station med telefon, telegraf, bagagevægt, stempler, banemærker etc. 

I remisen står der et dieselelektrisk lokomotiv fra Frichs i Aarhus fra 1935, en gammel ”postkontorvogn” fra 1926, som der arbejdes i med renovering, et rangerlokomotiv af typen Ardelt fra 1958, museets arbejdshest: Trolje 67, en skinneknallert og en fin rød draisine.

For børnene og de voksne er der også en stor modelbane 1:87.

fvm 2025-05-30


 

DJK får et Y-tog fra Midtjyske jernbaner

DJK har fået et y-tog foræret - i hvert fald får DJK det til skrotpris. Det handler om tog nummer 14 - „Tangen“ .

Det er det eneste tog på Lemvigbanen, hvis dele fortsat er helt originale fra 1983, da toget blev bygget. Engang var der 100 togsæt i drift over hele Danmark. Nu kører de sidste på Lemvig-banen.
De gamle Y-tog er stadig i drift på Lemvigbanen, men det bliver overflødigt når de spritnye batteritog kommer i god drift.

Det er Ole. C.  M. Plum der har lavet aftalen. Han er en gammel kending af Lemvigbanen, som han har fulgt i mange år og endda har skrevet bøger om. Banen vil selv beholde et af togsættene, der skal indrettes til mødelokale og holde på skinnerne i Lemvig. To andre skal formentligt bruges ude i det lokale sommerland.
Målet er at få Y-toget ud at køre på skinnerne og ikke bare som udstilling. Måske kommer det til at køre på Gedserbanen, men det er ikke afklaret. 

Det et vigtigt stykke Danmarkshistorie, som Dansk Jernbane Klub får mulighed for at bevare. Vi er glade for at kunne bevare et stykke lokalhistorie, som også er en vigtig del af vores kulturarv.,

Derfor er det også aftalt, at toget bliver leveret med en del af de reservedele, som værkstedet ved Lemvigbanen råder over. Det bliver nemlig også overflødigt, når togene snart skal udfases.

fvm 2025-05-29


 

Gedser remise må aflyse kørsel med skinnebus

Gedser Remises gamle skinnebus er havareret på det ene hjul, og derfor er kørslen blevet aflyst nogle dage.

Hjulsættet i den ene ende skal til Nordsjælland for at blive repareret.

Derfor er kørslen aflyst den 29, 30. og 31. maj.

fvm 2025-05-20


 

SB M1 er nu i Wismar

13 maj blev SB M1 fra Gedser og herfra til sit nye hjemsted hos Eisenbahnfreunde Wismar.

SB M1 er lige blive lastet i Gedser. Arne Jørgensen har taget foto. Tysk filmhold var også til stede ved lastningen

Link til den tyske hjemmeside for  Eisenbahnfreunde Wismar Siden er på tysk 

 

fvm 2025-05-20


 

MHVJ gør klar til at sige velkommen til en ny sæson

 

Et veterantog er ikke bare som et modeltog, man tager ud af en kasse og  sætter på sporet og kører med. Derfor har en flok frivillige entusiaster også brugt måneder og mange timer på at få materiel, skinner og køreplaner til at gå op i en højere enhed til sæsonstarten sidst i maj.

Det sker i et tæt samarbejde med turistbåden Svanen, Saltcentret i Mariager, turistforeninger med flere, så besøgende i Mariager kan oplevelse en rejse ud over det sædvanlige.

I 2024 valgte over 13.000 at købe billet til den oplevelse. Mange af dem valgte at kombinere rejsen med en tur med trekantruten, der foruden turen med veterantoget består af en sejltur med turistbåden Svanen, der sejler mellem Mariager og Hobro, og en bustur fra Hobro til den fredede station i Handest, hvorfra turen går med veteranbanen tilbage til rosernes by, Mariager.

Ta' toget tilbage i tiden

- Det hele handler om, at vi ved veteranbanen gerne vil give passagererne en oplevelse af, hvordan en rejse foregik tilbage i 1950'erne på den naturskønne strækning mellem Mariager og Handest, fortæller Frits Sørensen. Han er driftsbestyrer ved veteranbanen og med til at lede de omkring 50 frivillige ildsjæle i foreningen, der siden 1970 har drevet veteranbane på en del af den tidligere privatbane, der gik mellem Mariager, Fårup og Viborg.

Uden ildsjæle ingen veteranbane

Blandt veteranbanens frivillige har der hen over vinteren og forårsmånederne været travlt med at få materiel og strækning gjort klar til sæsonen.

En gruppe frivillige har hen over vinteren blandt andet renoveret vognkassen på banens motorvogn M 1210 fra 1937.

Et kik ind i remise i Mariager afslører, at det er et alsidigt arbejde, der foregår bag kulisserne. En motorvogn fra 1937 har fået skiftet træværket i den ene side. Her dufter af maling og lakarbejde, hvor træskelettet er fornyet og den gamle teaktræs beklædning lakeret op. Indvendigt i vognen er flere træplader fornyet og malet op. Ja, selv toilettet i vognen får den helt store tur med penslen.

M 1210 er vores Triangel motorvogn, der har kørt ved Aalborg Privatbaner fra 1937 til 1969. Og den var ved at være noget træt i vognkassen, fortæller Anders Færch Hansen, der leder teamet bag renoveringen og tilføjer: Sidste vinter fik vi renoveret den ene vognside og nu har den anden side fået samme tur. Så alt i alt er vognen ved at nærme sig den stand, den havde, da den kom ud at køre i 1937.

Bag den gamle motorvogn står undervognen til det store dieselelektriske lokomotiv MHVJ M 5 fra 1953, der trækker de store tog ved veteranbanen. Her ligger lokomotivets fire store banemotorer totalt adskilt for den helt store og gennemgribende renovering.

Vi har blandt andet været ved at om-isolerer nogle felt- og vendepolspoler i en banemotor, forklarer Benjamin Olsen, der står for renoveringen, hvor de har fuld gang i at få det store lokomotiv på hjul igen til sæsonen.

På veteranbanens dieselelektriske lokomotiv, MHVJ M 5 fra 1953, er vognkassen løftet af bogierne således, at lokomotivets fire store banemotorer har kunnet få en gennemgribende renovering.

 

På sporet af banen

Ude i den friske forårsluft er der fuld gang i udskiftning af sveller på strækningen, så sporet er sikkert at køre på. Maskiner og mandskab fra en lokal entreprenør er sammen med banens frivillige i gang med denne del af veteranbanens vedligeholdelse.

En lokal entreprenør har sammen med banens frivillige haft gang i udskiftning af en del sveller på strækningen, så sporet er sikkert og godt at køre på.

Ved banens overkørsler bliver er også arbejdet. Her får teknikken det årlige eftersyn, så vejtrafikken bliver sikkert advaret med blinklys og klokker, når veterantoget kommer kørende.

Mange turister på tur i området benytter lejligheden til at tage maleriske billeder af toget der passerer overførslerne på turene i gennem det smukke Mariagerfjord landskab, og endnu flere benytter besøget til at rejse med toget, enten som en planlagt tur med familien og madkurv, eller bare en spontan tur på en hyggelig dag.

Ved banens overkørsler har teknikken fået det årlige eftersyn, så vejtrafikken bliver sikkert advaret med blinklys og klokker, når veterantoget kommer kørende.

"De har en plan – en køreplan"

Veteranbanen begynder sæsonen den 31. maj og kører frem til begyndelsen af efteråret.

De dage, hvor veteranbanen ikke kører, står den for de frivillige fortsat på vedligeholdelse af materiel og hyggeligt samvær. Og man er altid velkommen til at kigge indenfor på værkstedet i remisen i Mariager og hilse på medlemmerne .

Du kan læse meget mere om veteranbanens arbejde og sæson på banens hjemmeside, www.mhvj.eu

 

fvm 2025-05-15