Foreningen arbejder for formidling af dansk kulturarv ved bevarelse og restaurering af jernbanemateriel og bygninger omkring veteranbanerne.

Foreningen arbejder aktivt for bevaring og drift af museumsjernbaner og kører veterantog flere steder i landet. Desuden driver foreningen to museer. 

Som medlem af DJK - Dansk Jernbane-Klub - modtager du tidskriftet Jernbanen der udsender 9 blade 6 gange om året. Du modtager også klubbens jernbanekalender og kan deltage i medlemsaktiviteterne, foredrag og rejser.

Desuden får du en gratis frirejse med foreningens veteranbaner, hvor du også kan være aktiv og få en spændende fritid og blive uddannet på frivillig basis som togfører eller lokomotivfører eller blot vil være aktiv ved en veteranbane.

For alle medlemmer til destinationer i Danmark dog ikke Færøerne og Grønland ekspederes fragtfrit for ordrebeløb over 300,00 kr.

Læs mere om DJK's aktiviteter 

Kontingentsatser 2024

Ordinære medlemmer:      Kr. 630,-
Juniormedlemmer:               Kr. 380,-
Husstandsmedlemmer:        Kr. 380,-
Firmamedlemmer:           Kr. 10.000,-
Udlandsportotillæg:              Kr. 150,-

Indmeldelse og betaling skal ske via Dansk Jernbane-Klub, Jernbanebøgers Netbutik,
hvor du samtidig har mulighed for at vælge bøger og blade til speciel indmeldelsespris.

Meld dig ind her

Foto: John Lykholt

Hvem er vi?

Dansk Jernbane-Klub (DJK) blev stiftet den 15. januar 1961 med det formål at bevare historisk jernbanemateriel, som de private jernbaner ville skille sig af med, efter moderniseringen efter 2. verdenskrig. Vi synes, det var trist, hvis gamle damplokomotiver og vogne fra 1800-tallet bare skulle ende som skrot, efter mange års tro tjeneste. 

Med åbningen af Danmarks første veteranbane ved Maribo i 1963, begyndte udviklingen for alvor. Der blev anskaffet en stor samling af lokomotiver og vogne fra privatbaner, som måtte dreje nøglen om op gennem 60’erne. Det var dyrt at byde om kap med ophuggerne, og DJK’s økonomi krævede ofte donationer fra medlemmerne for at det kunne løbe rundt. 

For at få flere medlemmer, udvikledes medlemsbladet betragteligt. Med store og små nyheder fra jernbanens verden, samt artikler fra nær og fjern, blev bladet Jernbanen hurtigt til Danmarks førende jernbanetidsskrift, og sikrede midler til at etablere nye veteranbaner og indkøb af flere historiske tog.
  
I dag tæller DJK over 2.300 medlemmer, har ca. 300 lokomotiver og vogne, og driver 6 veteranbaner og to museer. Et stort fællesskab af frivillige, hvor passionen for tog er samlingspunktet. Skal du være med?

Vi passer på toget!

Klubben har gennem årene opkøbt historisk jernbanemateriel for at bevarer det for eftertiden. Ikke blot som egentlige museumsgenstande, men som dele i levende rullende museer, som foreningen har skabt med etableringen af flere veteranjernbaner i Danmark. Dette har været muligt gennem testamentering og donation fra medlemmer og fonde.

Ved et medlemskab af Dansk Jernbane-Klub støtter du arbejdet med bevaring af historisk jernbanemateriel! Det materiel, som ikke umiddelbart kan finde anvendelse ved DJK-banerne, placeres i foreningens store museumsmagasiner i Marslev på Fyn eller i vores museer i Gedser og Ryomgård. 

Veteranbanerne, Gedser Remise og Djurslands Jernbanemuseum i Ryomgård drives af frivillige og ulønnede DJK-medlemmer. 

Her kan du læse om det materiel, klubben råder over og hvilket materiel der køres med på banerne.

Bygninger og arkitektur

Jernbanens bygninger har ofte været glemt, når det gælder om at fortælle jernbanehistorien. DJK ejer stationerne i Bandholm, Handest og St. Fuglede, som vi sætter i stand ind- og udvendig. Vi har også remiserne i Bramming, Gedser og Ryomgård, som er kulturperler fra den industrielle tidsalder. Kom og se dem! 

Medlemsfordele

Som medlem får du hvert år et frikort, der giver dig ret til frirejser på alle vores veteranbaners plantog og fri adgang til vores museer i Gedser og Ryomgård.

Du får tilsendt tidsskriftet “Jernbanen”, der er Danmarks største tidsskrift om jernbaner, og udvidet adgang til hjemmesiden.

Du kan samtidig deltage i medlemsaktiviteterne f.eks. foredrag, udflugter, udlandsrejser m.m. Og gå på opdagelse i vores digitale arkiv over historisk jernbanedokumenter.

Blade og medier

Som medlem får du seks gange om året medlemsbladet ”Jernbanen”, som er Danmarks største tidsskrift kun om jernbaner. En årgang omfatter ca. 350 sider. Desuden udsendes tre gange årligt et særligt blad med foreningsmeddelelser, og i slutningen af året får medlemmer tilsendt foreningens kalender for det kommende år.

Du kan læse ældre numre af ”Jernbanen”, læse nyheder og artikler. Her kan du også få indsigt i den omfattende flåde af DJK’s historisk jernbanemateriel. 

Vores YouTube filmkanal, rummer unikke historiske smalfilmsoptagelser fra blandt andet for længst nedlagte privatbaner.

Fællesskabet

Mange af DJK’s medlemmer nyder fællesskabet i foreningens arbejdsgrupper og ved veteranbanerne, som er spredt over hele landet. Flere steder i landet afholdes jævnligt medlemsmøder, hvor der holdes foredrag og vises billeder. 

I klublokalerne på Marielundvej 35 i Herlev har vi tillige et stort jernbanehistorisk bibliotek og fotoarkiv. Redaktionen af Jernbanen holder også til her, sammen med sekretariatet. Du er altid velkommen til at kigge ind mandag eftermiddag, og nyde en kop kaffe i godt selskab. 

Jernbanebøger

Jernbanebøger er foreningens webshop og forlag, der udgiver bøger om jernbaner, og forhandler en lang række bøger om jernbaner fra andre forlag. Der er altid over 300 titler på lager. 

I Jernbanebøgers webshop -  www.jernbaneboeger.dk - kan du finde alle aktuelle bøger om jernbaner i Norden. 
Som medlem af DJK kan du handle portofrit for køb over 300 kr.
Jernbanebøger driver også Banebogklubben.