160 voksne og børn hoppede på Halloweentoget den 19. oktober
Alle foto: Asger Christiansen
Vejrudsigten for torsdag aften lovede blæst og regn for Østjylland. Det holdt også stik, men vejret gav samtidig aftenen en lille touch af hyggelig uhygge.
I strid vind og småregn afgik veteranbanens Halloween-tog fra Mariager station torsdag aften, hvor mørket så småt var ved at indfinde sig. Ombord på de gamle vogne var steget 160 rejsende, der tog på en (u)-hyggelig aftentur til Handest og tilbage til fjordbyen igen.
Halloween-tog er en fast del af veteranbanens tilbud i skolernes efterårsferien. Toget bestod af banens 70 år gamle røde diesellokomotiv og fem personvogne, hver omkring et hundrede år gamle. ”Det var en stor del af vores rullende jernbanemateriel var ude at køre her til aften” fortæller aftenens togfører Pau Nørgaard.
Regnen og efterårets løvfald bød dog det gamle diesellokomotiv med en vægt på 39 tons på udfordringer, idet det kneb hjulene med at stå fast på skinnerne og trække det 145 tons tunge tog op gennem skoven. Med et par ufrivillige stop undervejs lykkedes det dog at forcere stigningen op til Fjelsted, og med et kvarters forsinkelse ankom toget til Handest station.
”På de mange forhåndsbookninger af billetter til toget kunne vi se, at der var stor interesse for arrangementet.
Der var en rigtig fin stemning i toget, og adskillige havde klædt sig ud i spændende kreationer”, fortæller Pau Nørgaard, der var aftenens togfører.
Ved togets ankomst til Handest blev det modtaget med fuld musik, leveret af Sigfreds Fodvarmere. De glade og velspillende gutter underholdt på perronen under togets ophold i stationsbyen.
For børnene var der mulighed for at riste skumfiduser over bål. Det er en populær beskæftigelse blandt den yngre generation. Imens kunne de voksne i den stærke oktoberblæst få varmen med en kop kaffe i stationskiosken og ly for den tiltagende regn.
I Handest blev toget også budt velkommen af flotte udskårne græskarlygter, der stod og lyste på perronen. Lygterne var fremstillet af byens børn.
Den lokale troldmand fra Glenstrup var dukket op igen i år, hvor han bestyrede bålskålen, hvorover skumfiduserne blev ristet. Han tog også med på tilbageturen til Mariager, hvor han gik han rundt i vognene og bød de yngste rejsende på lækkerier i form af ”nykogte flagermus og glaserede edderkopper”.
Efter en god halv times ophold i Handest gik turen atter tilbage til fjordbyen. Afgangen var næsten præcis, og det gamle diesellokomotiv gled ud fra perronen til tonerne fra Sigfreds Fodvarmere leveret med sprudlende entusiasme og energi. Fra bagerste personvogn blinkede de to røde lygter stilfærdigt fra togets slutsignal ud i nattemørket.
Som afslutning på en hyggelig og stemningsfuld – men våd - aften, blev toget modtaget af børnenes flotte lysende græskarlygter, der gav ankomsten til perronen i Roserne By et særligt skær.
Togfører Pau Nørgaard garanterer allerede nu: ”Sæt endelig kryds i kalenderen til torsdag i efterårsferien næste år. Så er der på ny Halloween-afgang kl.18:00 fra Mariager station”.
fvm 2023-10-21
Søndag den 11. juni var der veterandag hos MHVJ og blandt nye gæster på banen var RHJ M4 var efter flere års renovering kan køre på veteranbanen.
Tre aktive år hos Hadsundbanen blev det til. 31. marts 1969 var det imidlertid slut for M4, men M4 undslap skærebrænderen. En nystartet jysk veteranbane havde kig på M4. Medlemmer af Dansk Jernbane-klub arbejdede i sidst i 60`erne på oprettelse af en jysk veteranbane mellem Mariager og Handest. Blandt det materiel, der blev indkøbt i forbindelse med de store privatbanelukninger sidst i 1960`erne, var RHJ M4. Vognen skulle køre på veteranbanen i Mariager. Sådan gik det imidlertid ikke lige; men med flere og lange omveje og med mange årtiers pauser er det nu lykkedes.
En istandsættelse af RHJ M4 blev påbegyndt omkring 1980, men det viste sig at blive langt mere omfattende end forventet. Mange timer er brugt på renovering af bogier og undervogn, der var mere medtaget, end det umiddelbart var erkendt, da vognen blev erhvervet med henblik på anvendelse på veteranbanen. Restaureringen gik imidlertid i stå, da andre krævende opgaver hos banen kom til, og egnede værkstedsforhold ikke var tilstede. Vognen har derfor aldrig været i drift hos Mariager-banen.
Vognen har desværre stået ude året rundt i al slags vejr og fristet en kummerlig tilværelse, som i den grad har tæret på hele køretøjet og sat sine spor. Vognen er ganske enkelt blevet mere og mere ringe, som årene er gået. Der var masser af træarbejder, der skulle udføres på vognen. Dele af vognens egetræsskelet er repareres eller udskiftet. Vognkassens beklædningsbrædder af teak er slebet ned og repareres. Nye vægpaneler er tildannes. En del teaktræsrammer, stolper m.v. er udskiftes og tilpasset, træværk er slebet ned.
Sadelmagerarbejde har der også været for en del sæder og hynder er ombetrukket efter at have henstået ubrugt i 50 år.
Efter diverse prøvekørsler og test, er motorvognen nu godkendt til kørsel. 54 år efter den sidst kørte med rejsende på Randers-Hadsund Banen.
Interiører i M4
Blandt passagererne i vognen den 11. juni var Hadsund-banens navnkundige historiker Heino Wessel Hansen, der for et års tid siden udgav sit mammutværk om historien om Hadsundbanen. Wessel Hansen kunne nikke bifaldende til gensynet med den nyrestaurerede motorvogn M 4. "Det er et flot arbejde, som veteranbanen her har præsteret”, fortalte Wessel Hansen.
Motoren ligger under disse langsgående sæder i vognen
M4 er nået til True.
Så er M4 klar til afgang fra Handest station mod Mariager
Førerbordet i M4
Der kobles en vogn på M4 i Handest
Anders Færch er en af ildsjælene bag renoveringen af M4
Max Rasmussen var togfører på jomfruturen for M4
Der er anvendt tekst i denne artikel fra Jernbanen M1 2021.
fvm 06/12/2023
Alle foto på siden: Benjamin Olsen
Arbejdet med OHJ 40 skrider fremad og man er begyndt på tilpasning af motorens hovedlejer og ilægning af krumtapaksel.
Hovedlejerne tilpasses ved hjælp af mærkeblåt og en lejeskraber. Tilpasningen foregår via en proces hvor krumtapakslens lejesøler indsmøres i mærkeblåt. Når Krumtapakslen sænkes ned i lejepanderne vil der afsættes noget blå farve på de højeste punkter, som skal bortskrabes. Denne proces fortsætter indtil krumtapakslen bærer på alle 7 hovedlejer samtidig. I følge overleveringerne skal krumtapakslen op/ned 80-90 gange før opgaven er tilendebragt. Vi er i løbet af en pinseferien kommet op på 32 gange.
Så der er stadig et stykke vej inden denne opgave er tilendebragt.
Benjamin Olsen
fvm 06/04/2023